anxietate

Distribuie

Agitația cotidiană și stresul resimțit tot mai pregnant au condus în ultimii ani la o creștere uriașă a numărului cazurilor de persoane diagnosticate cu diverse tulburări de anxietate.

Anxietatea este o stare afectivă definită de un sentiment de nesiguranță resimțit în majoritatea timpului și reflectându-se ca și consecință în majoritatea acțiunilor persoanelor anxioase.

Paradigma acestui fenoment constă în faptul că această teamă permanentă este conexată fie de un pericol potențial, fie de unul doar perceput.

Lipsa conștientizării pericolului ce declanșează starea de anxietate (a trigger-ului) amplifică trăirile de nesiguranță și neliniște.

Cu toate acestea, pentru a înțelege într-o manieră corectă conceptul de anxietate, este necesar s-o deosebim de frică, emoție cu, care adesea aceasta este confundată.

Cum facem diferența?

Frica reprezintă răspunsul emoțional față de un pericol concret și real, în timp ce anxietatea este o pregătire a unui răspuns față de o situație sau față de un pericol care ar putea produce starea de frică.

Cum și când devine anxietatea o reală problemă?

Vigilența și timpul de reacție sunt factori emblematici ai anxietății. Dezechilibrul apare atunci când nu există o directă proporționalitate între nivelul de reacție și cel al iminenței pericolului la care subiectul este expus. Practic, acest fenomen are loc în momentul în care evaluarea noastă asupra unei situații, unui obiect, unui context, este amplificată raportat la consecințele reale ale acestora.

Spre exemplu, dacă atunci când nu am reuși să ne încadrăm într-un termen limită de finalizare al unui proiect, în loc să avem o gândire de tipul „ Voi solicita o prelungire a termenului și-mi voi asigura superiorii de toată seriozitatea și implicarea mea suplimentară” ne confruntăm cu o reacție de tipul stărilor de frică, de panică  de frustrate, de catatonie (blocaj) profesională și o gândire “ Gata, nu mai există nicio soluție, oricum mâine mă vor da afară din companie”, acestea reprezintă elemente ale tulburărilor anxioase.

Care sunt tipurile tulburărilor de anxietate?

Anxietatea este clasificată în mai multe categorii de tulburări însă astăzi doar le vom enumera și vom discuta pe larg despre fiecare în parte, în următoatele articole TelePsychology.

Așadar, conform “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”(5) supranumit și “Biblia psihologului clinician”, anxietatea este clasificată după cum urmează:

  1. Tulburarea anxioasă de separare
  2. Mutismul selectiv
  3. Fobia specifică
  4. Tulburarea anxioasă socială (fobia social)
  5. Tulburarea de panică
  6. Agorafobia
  7. Tulburarea anxioasă generalizată
  8. Tulburarea anxioasă indusă de substanțe sau medicamente
  9. Tulburarea anxioasă secundară unei afecțiuni medicale
  10. Altă tulburare anxioasă specificată
  11. Tulburarea anxioasă nespecificată

Există tratament?

Anxietatea de orice fel și consecințele acesteia asupra funcționalității personale, sociale și profesionale pot fi atenuate și chiar tratate într-un proces terapeutic alături de un specialist.

Platforma TelePsychology îți oferă servicii psihologice online complete, servicii  ce sunt oferite prin intermediul unui număr mare de psihologilor angrenați în acest proiect de anvergură.

Dacă și TU :

Îți dorești ca frica să nu-ți mai fie dușman într-un context ce pentru restul persoanelor din jurul tău este învelit în normalitate

Îți dorești să afli care sunt cauzele stării tale emoționale actuale

Îți dorești să nu mai “catastrofezi” aspecte ce au pericolul situate doar la un nivel de potențialitate

Îți dorești să poți oferi 100% din potențialul de care dispui fără ca emoțiile cu o conotație negative să-ți afecteze capacitatea ?

ÎȚI sunt la DOAR la un click distanță!

Bibliografie

Psiholog Business Partner – Alexandra Marinescu