Distribuie

 

  • Criterii de diagnostic conform DSM V –

Următoarele criterii se aplică adulților, adolescenților și copiilor mai mari de 6 ani.

Elementul central al tulburării de stres posttraumatic (PTSD) constă în dezvoltarea simptomelor caracteristice dupa expunerea la unul sau mai multe evenimente traumaticeTabloul clinic PTSD variază. Unii indivizi pot avea simptome emotionale, comportamentale si retrairea sentimentelor de teama. La altii, cele mai neplacute pot fi stările de dispozitie anhedonică sau disforică li interpretarile negative. În alte situații pot aparea simptome de excitabilitate și exteriorizare reactivă sau predomină simptomele dissociative.

PTSD se referă la evenimente traumatice trăite direct de către o persoană și includ expunerea la moarte sau la amenințarea cu moartea, rănirea severă sau violență sexuală (criteriul A).  Expunerea  la o situație concretă sau la amenințarea  cu moartea, vătămarea serveră sau violență sexuală, în cel puțin unul din urmatătoarele moduri: De exemplu, când vorbim de tulburarea de stres posttraumatic, ne gândim la persoane care au experimentat direct un eveniment traumatic, de ex individul asistă ca martor la evenimentul care s-a întâmplat altora, a aflat că evenimentul traumatic s-a întâmplat unei persoane apropiate sau a experimentat repetat expunerea la detalii aversive ale unui eveniment traumatic.

Criteriul B – (criteriul B1) definește modalitatea de retrăire a evenimentului traumatic și anume individul prezintă rememorări recurente, involuntare, gânduri intruzive asociate cu evenimentul traumatic. Amintirile sunt involuntare, neplăcute și intruzive, iar accentul cade pe rememorări recurente ale evenimentului, care includ de obicei componete comportamentale senzoriale, emoționale sau fiziologice. Un simptom de retrăire uzual îl constituie visele, care reiau evenimentul în sine ori cele care se corelează cu amenințările majore implicate în evenimentul traumatic (criteriul B2)

Criteriul B3 descrie individul care are stări disociative cu durată variabilă, de la minute la zile, în timpul cărora sunt retrăite evenimentele, iar individul se comportă ca și cum evenimentul ar avea loc în momentul respectiv. Aceste retrăiri se regasesc în literatura de specialitate sub denumirea de “flashback”. Trecutul devine prezent. (Criteriul B4) Distres/Disconfort psihic intens sau prelungit la stimuli interni sau externi sau reactivitatea psihologică (Criteriul B5) apar adesea atunci când individul este expus la situații declanșatoare care seamănă cu  un aspect al evenimentului traumatic.

Criteriul C1 – Evitare persistentă a stimulilor asociaţi cu evenimentul traumatic, care debutează după acesta Eforturi deliberate  pentru a evita gândurile, amintirile, sentimentele sau discuțiile despre evenimentul traumatic sau de a evita activităti, obiecte sau persoane care provoacă rememorări (factori externi care declanșează amintirea – Criteriul C2).

Criteriul D – Modificări negative în cogniţii şi dispoziţie asociate cu evenimentul traumatic, care debutează sau se agravează după evenimentul traumatic (2<): D1. Inabilitatea de a-şi reaminti un aspect important al traumei (din cauza amneziei disociative) D2. Credinţe negative sau aşteptări persistente şi exagerate de la sine, altii sau lume D3. Autoînvinovăţire sau învinovăţirea altora, persistente şi distorsionate despre cauza sau consecinţele evenimentului traumatic D4. Stare emoţională negativă persistentă (frică, oroare, furie, vină sau ruşine) D5. Interes sau participare diminuată în activităţi semnificative D6. Sentimente de detaşare sau înstrăinare dea ceilalţi D7. Inabilitate persistentă de a experienta emoţii pozitive, mai ales fericire, bucurie, satisfacție sau emoții associate cu intimitatea și sexualitatea

Criteriul E. Indivizii cu PTSD pot avea coportamente agresive verbale și/sau fizice în urma unor provocări minime sau chiar în absența provocării. Modificări în stimulare şi reactivitate asociate cu evenimentul traumatic, care debutează sau se agravează după evenimentul traumatic (2<) E1. Iritabilitate, furie sau comportament agresiv E2. Comportament autodistructiv  cum ar fi șofat pericuilos, consum de substanțe, comportament automutilant ori suicidar E3. Hipervigilenţa/sensibilitate crescută la amenințări potențiale. E4. Răspuns exagerat de tresărire la stimuli/zgomote puternice sau mișcări neașteptate. E5. Probleme de concentrare, de a își aminti informații obișnuite. E6. Tulburări de somn, cosmaruri,.

Unii indivizi pot avea simptome emoționale, comportamentale și retrăirea sentimentelor de teamă. La alții, cele mai neplăcute pot fi stările de dispozițieanhedonică sau disforică și interpretările negative. În alte situații pot apărea simptome de excitabilitate și exteriorizare reactivă sau pot predomina simptomele disociative.

Pentru criteriile B, C, D, E, durata tulburării trebuie sa fie mai mare de o lună.

 

Psiholog Valentina Balosan