Tulburarea de stres posttraumatic

Distribuie

 

  • Criterii de diagnostic conform DSM V –

Urmatoarele criterii se aplică adulților, adolescenșilor și copiilor mai mari de 6 ani.

Elementul central al tulburării de stres posttraumatic (PTSD) constă în dezvoltarea simptomelor caracteristice dupa expunerea la unul sau mai multe evenimente traumaticeTabloul clinic PTSD variază. Unii indivizi pot avea simptome emotionale, comportamentale si retrairea sentimentelor de teama. La altii, cele mai neplacute pot fi stările de dispozitie anhedonică sau disforică li interpretarile negative. În alte situații pot aparea simptome de excitabilitate și exteriorizare reactivă sau predomină simptomele dissociative.

PTSD se referă la evenimente traumatice trăite direct de către o persoană și includ expunerea la moarte sau la amenințarea cu moartea, rănirea severă sau violență sexuală (criteriul A).  Expunerea  la o situație concretă sau la amenințarea  cu moartea, vătămarea serverăsau violență sexuală, in cel putin unul din urmatătoarele moduri: De exemplu, când vorbim de tulburarea de stres posttraumatic, ne gândim la persoane care au experimentat direct un eveniment traumatic, de ex individul asistă ca martor la evenimentul care s-a întâmplat altora, a aflat că evenimentul traumatic s-a întâmplat unei persoane apropiate sau a experimentat repetat expunerea la detalii aversive ale unui eveniment traumatic.

Criteriul B – (criteriul B1) definește modalitatea de retrăire a enimentului traumatic și anume individul prezintă rememorări recurente, involuntare, gânduri intruzive asociate cu evenimentul traumatic. Amintirile sunt involuntare, neplăcute și intruzive, iar accentul cade pe rememorări recurente ale evenimentului, care includ de obicei componete comportamentale senzoriale, emoționale sau fiziologice. Un simptom de retrăire uzual îl constituie visele, care reiau evenimentul în sine ori cele care se corelează cu amenintările majore implicate in evenimentul traumatic (criteriul B2)

Criteriul B3 descrie individul care are stări disociative cu durată variabilă, de la minute la zile, in timpul cărora sunt retrăite evenimentele, iar individul se comportă ca și cum evenimentul ar avea loc în momentul respectiv. Aceste retrăiri se regasesc în literatura de specialitate sub denumirea de “flashback”. Trecutul devine present. (Criteriul B4) Distres/Disconfort psihic intens sau prelungit la stimuli interni sau externi sau reactivitatea psihologică (Criteriul B5) apar adesea atunci când individul este expus la situații declanșatoare care seamnă cu  un aspect al evenimentului traumatic.

Criteriul C1 – Evitare persistentă a stimulilor asociaţi cu evenimentul traumatic, care debutează după acesta Eforturi deliberate  pentru a evita gândurile, amintirile, sentimentele sau discuțiile despre evenimentul traumatic sau de a evita activităti, obiecte sau persoane care provoaca rememorări (factori externi care declanseaza amintirea – Criteriul C2).

Criteriul D – Modificări negative în cogniţii şi dispoziţie associate cu evenimentul traumatic, care debutează sau se agravează după evenimentul traumatic (2<): D1. Inabilitatea de a-şi reaminti un aspect important al traumei (din cauza amneziei disociative) D2. Credinţe negative sau aşteptări persistente şi exagerate de la sine, altii sau lume D3. Autoînvinovăţire sau învinovăţirea altora, persistente şi distorsionate despre cauza sau consecinţele evenimentului traumatic D4. Stare emoţională negativă persistentă (frică, oroare, furie, vină sau ruşine) D5. Interes sau participare diminuată în activităţi semnificative D6. Sentimente de detaşare sau înstrăinare de ceilalţi D7. Inabilitate persistentă de a experienta emoţii pozitive, mai ales fericire, bucurie, satisfacție sau emoții associate cu intimitatea și sexualitatea

Criteriul E. Indivizii cu PTSD pot avea coportamente agresive verbale si/sau fizice in urma unor provocări minime sau chiar în absenta provocării. Modificări în stimulare şi reactivitate asociate cu evenimentul traumatic, care debutează sau se agravează după evenimentul traumatic (2<) E1. Iritabilitate, furie sau comportament agresiv E2. Comportament autodistructiv  cum ar fi sofat pericuilos, consum de substante, comportament automutilant ori suicidar E3. Hipervigilenţa/sensibilitate  crescuta la amenintari potentiale. E4. Răspuns exagerat de tresărire la stimuli/zgomote puternice sau miscari neasteptate.. E5. Probleme de concentrare, de a isi aminti informatii obisnuite. E6. Tulburări de somn, cosmaruri,.

Unii indivizi prezintă simptome disociative de derealizare (sentimentul că mediul înconjurător

este ireal) si depersonalizare (sentimentul de a fi detaşat de corp sau de procesele mentale);

Pentru criteriile B, C, D, E, durata tulburării trebuie sa fie mai mare de o lună.

 

Psiholog Valentina Balosan