mutismul selectiv

Distribuie

Cum se manifestă tulburarea?

Mutismul selectiv este o tulburare de anxietate caracterizată prin incapacitatea persoanei afectate de a vorbi în anumite situații. Persoana care suferă de această tulburare poate vorbi, fără probleme, când se află în alte tipuri de situații. De obicei, persoanele pot vorbi în preajma persoanelor cu care se simt în siguranță (în familie, cu prietenii etc.).

Tulburarea apare, de cele mai multe ori, în jurul vârstei de 2-4 ani. Ea poate persista pâna la vârsta adultă. De cele mai multe ori, adulții cu această tulburare ajung să dezvolte anxietate și să evite situațiile în care apare acest blocaj la nivelul vorbirii. Din aceasta cauza, le poate fi afectat parcursul școlar, profesional și relațiile cu ceilalți. Poate fi foarte dizabilitant pentru cineva să nu se poata exprima verbal, mai ales în situațiile în care chiar are nevoie de asta.

Care ar putea fi cauzele apariției acestei tulburări de anxietate la copii?

Unii specialiști spun că mutismul selectiv a fost observat la persoanele care au predispoziție genetică la anxietate. Deși s-ar putea crede că o persoana cu cu aceasta tulburare a suferit, la un moment dat, un abuz sau a trecut printr-o traumă, nu s-a putut demonstra științific acest aspect.

Incapacitatea de a vorbi este asociată cu timiditatea, emotivitatea sau fobia socială. Problemele de auz sau problemele ce afectează limbajul pot duce la dezvoltarea acestei tulburări anxioase.

S-au observat mai multe cazuri de copii cu incapacitate selectivă de a vorbi în rândul copiilor care vorbesc în familie mai multe limbi străine (bilingvi sau multilingvi) și la copiii care au trăit într-o țară străină.

De asemenea, studiile clinice au relevat o excitabilitate foarte mare a amigdalei la aceste persone.

Cum ne dam seama ca un copil sufera de mutismul selectiv?

DSM 5 propune următoarele 5 criterii de diagnostic:

  1. Incapacitatea de a vorbi în situații sociale în care este de așteptat ca persoana să vorbească (e.g., la școală), deși în alte situații vorbește
  2. Perturbarea influențează rezultatele școlare și profesionale sau comunicarea socială
  3. Durata perturbării este de cel puțin 1 lună (nu se limitează la prima lună de școală)
  4. Incapacitatea de a vorbi nu este cauzată de lipsa cunoașterii sau de disconfortul de a vorbi în limbajul cerut de situația socială respectivă
  5. Perturbarea nu este mai bine explicată de o tulburare de comunicare (e.g., tulburarea de fluență verbală cu debut în copilărie) și nu apare exclusiv în cadrul unei tulburări din spectrul autist, schizofreniei si altor tulburări psihotice

Diagnosticarea tulburării se face, de cele mai multe ori, după vârsta de 3 ani. Pentru un diagnostic pozitiv este important sa fie excluse urmatoarele tulburări:

– Tulburarea de comunicare

– Tulburările de neurodezvoltare

– Schizofrenia

– Alte tulburări psihotice

– Tulburarea anxioasă

Există un tratament pentru mutismul selectiv?

Mutismul selectiv se poate ameliora prin scăderea reacției anxioase în situațiile în care cel afectat este incapabil să vorbească. Cele mai utilizate si mai eficiente sunt tehnicile cognitiv-comportamentale și tehnicile comportamentale. Prin intermediul lor se urmărește îmbunătățirea capacității persoanei afectate de a-și controla anxietatea. Având în vedere ca tratamentul începe din copilărie, tehnicile specifice terapiei prin joc sunt și ele foarte utile.

Dacă și TU:

Ai observat că sunt situații specifice în care ești incapabil să vorbești, fără să ai un motiv anume

Îți dorești să scapi de această dificultate și să te poti exprima verbal în orice situație

Îți dorești să îți ajuti copilul să fie capabil să se exprime verbal, oricând își dorește

NOI https://telepsychology.ro/echipa/ ÎȚI suntem DOAR la un click distanță!

Bibliografie:

 

Psiholog Liliana Nicola. Partener Telepsychology.ro